6+1 kérdés és válasz a belső mentoring rendszerről 

mentor rendszer

Magyarországon egyre több helyen alkalmazzák a mentoring rendszert. Jó tapasztalatok vannak a belső mentor rendszerek bevezetéséről. 

1. Mi az a mentoring rendszer?  

Egy szervezetben a mentoring rendszer egy keretrendszer, melyben a tapasztaltabb kollégák (Mentor) a kevésbé tapasztalt kollégáknak (Mentorált) átadják a tudásukat, fejlesztik a képességeiket. A „tapasztaltabb” nem feltétlenül életkori sajátosság, egy junior kolléga is lehet a legtapasztaltabb egy bizonyos témakörben, így annak a témakörnek ő kiváló mentora lehet. 

A mentorálás céljai

A hivatalos mentorálás egy szakmai kapcsolat, amely során a Mentor segíti a Mentoráltat bizonyos készségek és tudás elsajátításában vagy bizonyos szakmai nehézségek leküzdésében.

A mentorálás elsődleges célja a Mentorált fejlesztése és a tudatos hozzáállásának elősegítése. A Mentor kérdéseivel növeli Mentoráltja tudatosságát, tanácsokkal látja el, vagy éppen alternatív megoldási módszereket tár fel számára. 

2. Milyen előnyöket ad a mentoring rendszer?  

Egy szervezetben a mentoring rendszer bevezetésének kétoldalú hatása van: 

Előnyök a Mentor számára:

Növeli az elköteleződést, a lojalitást azáltal, hogy a Mentor felelős a hozzá tartozó Mentoráltak fejlődéséért. A Mentor-Mentorált kapcsolatban olyan szakmai és emberi együttműködés alakul ki, amely a Mentornak is sikerélményt ad a Mentoráltja(i) eredményein keresztül. 

Előnyök a Mentorált számára:

A Mentorált a mentorálás folyamán, ahogy a tudása nő, képességei fejlődnek egyre kompetensebbé válik és egyre kompetensebbnek is érzi magát. Ezáltal a munkáját magabiztosabban, szakmailag magasabb szinten tudja ellátni.

A tapasztaltabb, kollégáktól a tudásátvétel felgyorsul, hatékonyabb lesz. A Mentorált kollégák sokkal könnyebben kapcsolódnak, kérnek segítséget, működnek együtt senior kollégákkal, mint nem mentorált társaik.

3. Kiknek érdemes mentoring rendszerben gondolkodni? 

Olyan szervezetekben, ahol a betanítás viszonylag bonyolult képességeket, tanulást jelent, nagyon hatékonyan lehet használni a mentoring rendszert, mint a betanítás egyik elemét.

Betanulási idő csökken

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a mentorálással fűszerezett betanítás során a betanuló idő körülbelül a felére csökken. A kezdő munkavállalók sokkal hamarabb feltalálják helyüket a szervezetben, megtalálják feladataik határait.  

Jelen világunkat az állandó változás jellemzi. Mindig alkalmazkodnunk kell, új megoldásokat keresni meglevő vagy most fellépő kihívásokra.

Tanulási folyamat

A Mentor-Mentorált kapcsolat valójában egy tanulási folyamat is, ahol új megoldások születhetnek. A közös munka által. A közös gondolkozás által. A közös fókusz által. 

Együttműködési készség nő

Ha egy szervezetet behálóz, átsző a mentoring rendszer, ez megerősítő hatással bír a benne lévőkre. Erősödik az “egy hajóban evezünk” hozzáállás, az együttműködési készség.

Megküzdési képesség nő a szervezetben

Könnyebb megküzdeni a kihívásokkal. Senki sincs egyedül a szervezetben, ami nagy megtartó erő lehet.

A mentoring rendszer nagyban hozzájárulhat a munkavállalók általános wellbeingjéhez. 

4. Hogyan érdemes nekivágni?

Egy rendszer bevezetésénél mindig érdemes kiindulni a jelen állapotból.  Abból, ami van. Vannak-e a szervezetnek együttgondolkodási folyamataik, fórumaik? Ha igen, milyenek?  Mi működik jól?  

Bár vannak a mentoring rendszernek alapvetései, a rugalmassága is nagy. Mindig arra érdemes építeni, ami már megvan. Ezután lehet felvázolni egy rendszert, majd kis körben tesztelni. A tanulságok átbeszélése után jöhet a lépésenkénti kiterjesztés a teljes szervezetre. 

5. Mitől sikeres egy mentoring rendszer? 

A mentoring rendszer egy keretrendszer: vannak benne alapszabályok, amiket be kell tartanunk, ha azt akarjuk, hogy eredményesen működjön.

Ezen felül viszont minden eleme, módja, stílusa egyénre, Mentor-Mentorált párosra, szervezetre szabható. Rugalmasan, kényelmesen, időben alakíthatóan. 

A belső mentoring rendszer kialakításánál tapasztalatunk szerint az alábbi 4 alapszabályt érdemes szem előtt tartani.

A belső mentoring rendszer 4 szabálya:

1. A Mentor és Mentorált szerepre szabadon lehessen jelentkezni. Ez a műfaj önkéntes! Szabhatunk meg feltételeket, de kötelezővé senkinek se tegyük!

2. A Mentor-Mentorált párosítás rendkívül fontos. Elengedhetetlen egy mentori kapcsolatban, hogy „működjön a kémia”, hogy kölcsönösen partnerként tudják egymást kezelni.

Enélkül nem jöhet létre a tudásátadás, együtt gondolkodás termékeny talaja. Mindkét félnek meg kell adni a választás lehetőségét. És adott esetben elfogadni azt is, ha “nem” a válasz. Minden magyarázat, sértődés, következmény nélkül.

3. Fontos mindkét fél felkészültsége. A mentorálás során a Mentor nemcsak a tudását adja át, hanem a Mentorált gondolkodási készségeit is fejleszti. Önálló gondolkodásra sarkallja, támogatja abban, hogy eddig ismeretlen módszereket, logikai utakat, gondolatmenetet próbáljon ki. Meghagyja a saját döntési kompetenciájában, ezáltal biztosítja azt, hogy a képesség, készség valóban megjelenjen, megerősödjön a Mentoráltban.

A Mentoroknak erősen javasolt egy felkészítő tréning, ahol elsajátíthatják a mentorálás leghatékonyabb módozatait. Emellett kritikusan fontos a Mentorált felkészültsége is. Bár az ő felkészítésük kevésbé komplex, legalább olyan fontos.

Mentoráltként fontos tudni, hogy mire „való” a Mentor, a mentoring folyamat. Ennek hiányában sok félreértés, csalódás valószínű.

4. Tapasztalataink szerint néhány alapelvet érdemes szem előtt tartani a mentoring rendszer kialakítása során, ezeket vesszük sorba a következőkben.

6. Milyen alapelveket érdemes figyelembe venni egy mentoring rendszer kialakításakor?

1. Elsőként az önálló tanulás, hiszen mindannyian jobban tanulunk, ha mi találjuk meg a saját válaszainkat.

2. A második fontos alapelv a megoldásfókusz. A mentorálás nem a problémák okainak a feltárásáról szól, hanem a legjobb lehetséges megoldások megtalálásáról.

Arról, hogy oda irányítsd a figyelmed, hogy hova akarsz elérni és ennek érdekében következetesen dolgozz, végig a megoldásokra koncentrálva.


3. Fontos alapelv a terhelés megfelelő mértékének beállítása és folyamatos finomítása. Az emberek akkor dolgoznak a legjobban, ha közben kihívásokkal néznek szemben és nyomást helyezünk rájuk.

A terhelés arról szól, hogy megadjuk a lehetőséget az embereknek, hogy más módokon alkalmazzák a tudásukat és hogy fejlesszék a gondolkozásukat.

Ezért a megfelelő mértékű terhelés inkább minőség, mintsem mennyiség.

4. Rendkívül fontosnak tartjuk a pozitív visszajelzés rendszeres alkalmazását. A mentorálás a pozitív megerősítésről szól, nem pedig arról, hogy rámutassunk, mit végeznek az emberek rosszul.

Figyelembe véve, hogy erősen hajlamosak vagyunk arra, hogy kritizáljuk magunkat, nagy a valószínűsége annak, hogy ezek a gondolatok visszafogják majd a Mentorált teljesítményét. 

A pozitív visszajelzés szintén segít a Mentoráltnak az új ismeretek elsajátításában addig, amíg az bevett gyakorlattá nem válik.

5. Utolsóként említve, nélkülözhetetlen a mentoring rendszerben struktúra. A mentorálás egy strukturált formája a változás előidézésének.

Időt szánunk arra, hogy módszertanilag megalapozottan dolgozzunk, szervezettek legyünk és úgy alakítsuk a dolgokat, hogy maximalizáljuk a siker lehetőségét.

Formális mentorálás egy strukturált keretrendszer szerint valósul meg, mentorálási alkalmakon keresztül, tiszta és specifikus célok felállításával és a mentorálási alkalmak strukturált formában történő megvalósításával. 

+1. Milyen változásokat hoz a mentoring rendszer? 

A mentoring rendszer egy hálózatot képez a szervezetben. Egy megtartó hálót, ahol a rácspontok emberek. Nem pozíciók, szerepek, hanem egymást kölcsönösen támogató emberek.

Tapasztalataink alapján a mentorálásban mindkét oldalon maga a folyamat, a kapcsolat energiát ad, örömet okoz.

Alap pszichológiai tény, hogy a „segítés”, támogatás jóllétet, megelégedettséget, akár még azt is mondhatnánk, boldogságot ad.

Ebből kifolyólag megfigyelhető, hogy ahol jól működtetett mentoring rendszer van, ott alacsonyabb a fluktuáció, gyorsabb a betanulás, könnyebb a megfelelő emberek szervezethez csábítása. 

Ha szeretnél többet tudni a mentoring rendszer működéséről, ajánljuk az ingyenes konzultációs lehetőséget.

 

Megosztás:
purpleCircle
Ingyenes felmérés

Jelentkezz ingyenes felmérésünkre

purpleCircle
Megoldom magam

A varázslatos megbeszélések titkai

Legyen Tiéd a meeting tervezési kisokosunk.

Ára: most 2.850 Ft +ÁFA

A varászlatos megbeszélések titkai PDF tudásanyagból választ kapsz olyan kérdésekre, mint:

  • Biztos, hogy egy megbeszélést összehívni a legjobb módszer?
  • Kiket hívjak meg?
  • Hogy tudok időt spórolni?

Csak töltsd ki az űrlapot és mi 24 órán belül elküldjük neked a számlát az utalási adatokkal.